NIB finansuoja vėjo jėgaines „Achemos” žaliojo amoniako gamybai

2024 03 27


Šiaurės investicijų bankas (NIB) ir „Achemos grupės“ įmonė „LT Energija“ pasirašė 100 mln. eurų paskolos sutartį, skirtą 264 MW vėjo elektrinių parkui Pagėgiuose finansuoti. 43,5 mln. eurų iš šios paskolos garantuoja „InvestEU“, pagal programos ir NIB sutartį perėjimui prie švarios energijos užtikrinti.

21-erių metų trukmės paskola padengs dalį įmonės investicijų į 40 vėjų jėgainių statybą ir susijusią infrastruktūrą.

Pagėgių vėjo jėgainių parkas ženkliai išplės žaliosios energijos gamybos pajėgumus Lietuvoje. Parke iš atsinaujinančių šaltinių numatoma išgauti 602 GWh elektros energijos per metus – tai sudaro maždaug 15% visos šiuo metu šalyje pagaminamos elektros.

AB „Achema“ visą parke pagaminamą elektrą planuoja panaudoti žaliojo vandenilio gamybai, reikalingo amoniako produkcijai.

Šiuo metu du „Achemos“ amoniako agregatų veikla sudaro apie  80% viso bendrovės išmetamo CO2 kiekio. Dalį vandenilio gamybai suvartojamų gamtinių dujų pakeitus elektros energija iš atsinaujinančių išteklių, bendrovė tikisi reikšmingai sumažinti su trąšų gamyba susijusį poveikį aplinkai.

Be to, darant prielaidą, kad vėjo jėgainių parke pagaminta žalioji elektra pakeis energiją su Europos Sąjungos vidutiniu anglies dvideginio pėdsaku, tai leis išvengti 202 tūkst. tonų CO2 emisijų per metus.

„Ši paskola atitinka abu mūsų įsipareigojimus šalims narėms – didinti jų produktyvumą ir tausoti aplinką“, – teigia NIB prezidentas ir generalinis direktorius André Küüsvekas. „Tai ne tik padeda Lietuvai plėsti atsinaujinančiųjų išteklių energijos pajėgumus ir mažinti priklausomybę nuo gamtinių dujų importo, bet ir skatina žaliųjų technologijų plėtrą, taip darant teigiamą poveikį visam regionui.“

„Renerga yra atsinaujinančios energetikos pradininkė Lietuvoje. Pagėgių vėjo parkas – svarbus mūsų stiprių tradicijų ir įsipareigojimų investuoti į atsinaujinančią energetiką tęsinys. Tikime, kad šis projektas leis žengti į tvirtą žingsnį į priekį siekiant tiek mūsų grupės atsinaujinančios energetikos, tiek Lietuvos tvarumo tikslų“, sako Lidija Lubienė, koncerno „Achemos grupė” valdybos pirmininkė.

„Sveikinu šį susitarimą, kuris ne tik stiprina Lietuvos energetinę nepriklausomybę ženkliai padidindamas atsinaujinančios energijos gamybos pajėgumus, bet ir grindžia kelią žaliajam augimui ir aplinkos tvarumui visame Baltijos regione. Šiandienos naujosios „InvestEU“ sutarties dėka, kartu su Šiaurės investicijų banku suteiksime dar vieną postūmį Europos ekonomikos atsparumui ir tvariam augimui“, – komentuoja Valdis Dombrovskis, Europos Komisijos viceprezidentas, atsakingas už žmonėms tarnaujančią ekonomiką.

Planuojama, kad Pagėgių vėjo jėgainių parkas veiklą pradės 2026-ųjų trečiąjį ketvirtį. Numatomos bendros projekto išlaidos – 460 mln. eurų.

Vėjo parką vysto UAB „Renerga“, „Achemos grupei“ priklausanti atsinaujinančiųjų išteklių energijos bendrovė. Paskolos gavėja UAB „LT Energija“ yra SPĮ, įsteigta projektui plėtoti ir eksploatuoti.

„InvestEU“ programa skirta skatinti viešąsias ir privačiąsias investicijas Europos Sąjungoje, taip remiant tvarų ekonomikų atsigavimą.  Ji taip pat padeda mobilizuoti privačias investicijas Europos Sąjungos politikos prioritetams, tokiems kaip Europos žaliasis susitarimas ir skaitmeninimas.

„InvestEU“ fondas įgyvendinamas per finansinius partnerius, kurie investuoja į projektus, naudodami 26,2 mlrd. eurų dydžio ES biudžeto garantiją, leidžiančią prisiimti didesnę riziką ir investuoti į strategiškai svarbius projektus. Tikimasi, kad ES biudžeto garantijos padės mobilizuoti bent 372 mlrd. eurų papildomų investicijų.

2022 m. NIB ir Europos Komisija pasirašė „InvestEU“ garantijos susitarimą, kuris šiemet buvo papildytas. Susitarimas numato įgalinti iki 994 mln. eurų NIB finansavimo tvariai infrastruktūrai, tyrimams, inovacijoms ir skaitmenizavimui, taip potencialiai mobilizuojant apie 3 mlrd. eurų viešųjų ir privačių investicijų. Daugiau apie NIB ir „InvestEU“  skaitykite čia.

Šaltinis, news.cision.com

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt