„InvestEU“: EIB pasirašė 40 mln. eurų paskolos sutartį su bendrove „Eldrive“ elektromobilių įkrovimo tinklams plėsti Bulgarijoje, Lietuvoje ir Rumunijoje

2024 01 26

 

  • Trijose Rytų Europos valstybėse bus įrengta daugiau kaip 8400 naujų elektromobilių įkrovimo stotelių
  • Tikimasi, kad projektas padės didinti elektromobilių skvarbą rinkoje ir kovoti su oro tarša
  • Sandoris patvirtina EIB paramą tvariam transportui ir ES žaliojo kurso tikslams
  • Finansavimas remiamas „InvestEU“ garantija investicijoms, kuriomis skatinama žalioji pertvarka


Europos investicijų bankas (EIB) pasirašė 40 mln. eurų paskolos sutartį su Austrijoje registruota bendrove „Eldrive Holding GmbH“. Pagal šią sutartį per ateinančius trejus metus Bulgarijoje, Lietuvoje ir Rumunijoje turi būti įrengtos 8472 elektromobilių įkrovimo stotelės ir taip skatinamas švarus judumas ir ES žaliojo kurso tikslai, susiję su tvariu transportu ir į aplinką patenkančiu anglies dioksido kiekio mažinimu.

Ši sutartis remiama pagal programą „InvestEU“, kuria siekiama 2021–2027 m. pritraukti daugiau kaip 372 mlrd. eurų papildomų investicijų. Programa „InvestEU“ padeda telkti investicijas tokiems ES politikos prioritetams, kaip žalioji pertvarka, konkurencingumas, inovacijos ir tvari infrastruktūra.

Gavusi „InvestEU“ ir EIB finansinę paramą, „Eldrive Holding“ planuoja investuoti apie 146 mln. eurų, kad Rumunijoje būtų įrengtos 4376 naujos elektromobilių įkrovimo stotelės, Lietuvoje – 2575, o Bulgarijoje – 1530. Taip bus spartinamas švaraus transporto plėtrai reikalingos infrastruktūros diegimas šiose šalyse ir perėjimas prie neutralaus poveikio klimatui ekonomikos.

Projektu bus sprendžiama problema, susijusi su maža elektromobilių ir įkrovimo prieigų skvarba šiose šalyse, ir padedama įgyvendinti ES žaliojo kurso tikslą – iki 2025 m. 27 valstybėse narėse įrengti milijoną viešų EV įkroviklių ir alternatyvių degalų stotelių. Elektromobilių įkrovimo tinklai padės pereiti prie elektra varomų transporto priemonių ir sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą ir oro taršą Bulgarijos, Lietuvos ir Rumunijos miestuose.

Pasak EIB vicepirmininko Kyriacoso Kakouriso, tai labai svarbus projektas: „Transporto sektorius yra vienas iš pagrindinių šiltnamio efektą sukeliančių dujų šaltinių. Perėjimas prie elektromobilumo gali padėti mažinti šių dujų išmetimą į aplinką ir oro taršą. Vis dėlto reikšmingas perėjimas prie elektrinių transporto priemonių neįmanomas be reikiamos infrastruktūros. EIB, kaip ES klimato bankas, remia elektromobilių įkrovimo tinklų kūrimą. Labai džiaugiuosi, kad prisidėsime prie transporto modernizavimo Bulgarijoje, Lietuvoje ir Rumunijoje.“ 

Bulgarijos investuotojų valdoma bendrovė „Eldrive Holding“ šiose trijose šalyse jau valdo daugiau kaip 1 200 elektromobilių įkrovimo prieigų. Elektromobilių įkrovimas yra vienas iš sektorių, galinčių gauti papildomą paramą pagal EIB iniciatyvą remti ES planą „REPowerEU“, kuriuo siekiama panaikinti Europos priklausomybę nuo iškastinio kuro importo. Papildydamas savo įprastą skolinimo apimtį, ES bankas įsipareigojo papildomai skirti 45 mlrd. eurų finansavimą „REPowerEU“ tikslus atitinkantiems projektams.

„Europos investicijų banko pasitikėjimo užsitikrinimas bendrovei „Eldrive“ – reikšmingas pasiekimas. Tai svarbus mūsų verslo strategijos atsparumo, jos įgyvendinimo ir per pastaruosius kelerius metus pasiekto augimo pripažinimas. EIB, kaip šio projekto partneris, padės mums greitai ir veiksmingai plėsti savo tinklą ir tapti vienu iš pirmaujančių įkrovimo prieigos operatorių Europoje,“ – sako „Eldrive“ generalinis direktorius Stefanas Spassovas.

Šaltinis, EIB Press

 

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt