Klaipėdos uoste – kruizinės laivybos atgimimas

2021 08 18


600 IMG

Po beveik dvejų metų pertraukos Klaipėdos uoste prisišvartavo kruizinis laivas su 677 vakcinuotais turistais iš Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, Italijos, Nyderlandų ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Kruizinės laivybos atsigavimas pastebimas visame pasaulyje.

„Šio laivo atvykimas į Klaipėdos uostą mums labai svarbus, jis lyg pavyzdys, kurį galėsime pateikti kruizinėms linijoms bei planuojantiems keliones kruiziniais laivais. Tikime, kad „Artania“ taps įrodymu, jog Klaipėda yra saugi turistams ir ji pasiruošusi priimti laivus“, – sako Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktorius, pavaduojantis generalinį direktorių, Vidmantas Paukštė.

Jau apsilankę keturiuose Baltijos jūros uostuose turistai šiandien turės galimybę pažinti Klaipėdą, Neringą ir Palangą. Net 15 įvairiausių grupių pasklis po Klaipėdos miestą bei regioną. Ekskursijose nusprendė dalyvauti apie 500 atvykstančiųjų.

„Atvykstantys svečiai dalyvaus ekskursijose, keliaus dviračiais, pėstute bei autobusais. Degustuos Lietuvos kulinarinį paveldą bei susipažins su gintaro gaudymo paslaptimis Karklėje. Visos ekskursijos bus organizuojamos atsižvelgiant į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro reikalavimus. Labai tikimės, jog šio, pirmojo šį sezoną, kruizinio laivo pasirodymas mūsų uoste bus lyg pirmoji kregždė, pranešanti, jog uostas ir miestas yra pasiruošęs ne tik priimti kruizinius turistus, bet ir tai, kad visi svečiai yra laukiami Klaipėdoje“, – teigia Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Pastarąjį kartą kruizinis laivas Klaipėdos uoste lankėsi 2019 metų spalio 10 dieną. Pasaulinė pandemija kruizinės laivybos verslui smogė ypač skaudžiai, beveik 17 mėnesių pramogas pasaulio jūrose ir vandenynuose garantuojantys kruiziniai laivai krantinėse stovėjo tušti.

„Kruizinė laivyba, palyginti su kitomis turizmo šakomis, dėl savo kompleksiškumo buvo paveikta labiausiai. Tam, kad kruizinis laivas galėtų plaukti į įvairius pasaulio uostus, neužtenka turėti norinčių plaukti. Turi pilnu pajėgumu veikti oro uostai, viešbučiai, taip pat privalo būti užtikrintas maisto produktų tiekimas į laivą, laivų įgulos turi būti nuolat pasirengusios, o kruizinius laivus priimantys miestai neišvengiamai turi turėti ką pasiūlyti atvykstantiems turistams. Kadangi šiandien ir turime būtent tokią situaciją, pamažu matome kruizinės laivybos atsigavimą“, – sako generalinį direktorių pavaduojantis infrastruktūros direktorius V. Paukštė.

Nuo pernai metų kovo Jungtinių Amerikos Valstijų administracija buvo sustabdžiusi JAV kruizinę laivybą, uždrausdama kruiziniams laivams išplaukti iš JAV uostų ir vykdyti kruizus. Tik šių metų liepą šis JAV administracijos draudimas buvo atšauktas ir kruizinei laivyba atnaujinta. Skaičiuojama, kad šiuo metu apie 35 procentai pasaulio kruizinių laivų jau plukdo turistus Aliaskoje, Karibuose, Europoje, Galapaguose, Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose.

Nors kruizinių laivų sezonas Lietuvoje jau ritasi į pabaigą, keleivius plukdančių lainerių Klaipėdos uoste šiemet dar tikimasi sulaukti, nes kelionių agentūros ir kruizinių laivų operatoriai formuoja naujus kruizinius maršrutus. Matoma tendencija, kad, plaukdami į aplinkinius Baltijos jūroje esančius uostus, kruiziniai laivai atsargai rezervuoja vietas ir kituose netoli esančiuose uoste, tarp jų – Klaipėdos. Pasikeitus epidemiologinei situacijai vienoje ar kitoje šalyje, laivo įgula gali greitai reaguoti ir laivo šturvalą nukreipti į kitą uostą.

Žvelgiant į artimiausių metų tendencijas, kruizinė laivyba turėtų galutinai atsigauti per artimiausius keletą metų. Žmonės jau perka bilietus į keliones kruiziniais laivais 2022-iems, 2023-iems metams. Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija taip pat pildo kruizinių laivų, planuojančių artimiausiais metais atplaukti į Klaipėdą, sąrašus. 2022-ais metais norą užsukti į Klaipėdą jau išreiškė 52 laivai, 2023-iais atplaukti jau planuoja kelios dešimtys laivų.

____

Kruizinis laivas „Artania“ plaukioja su Bermudų vėliava, o jo ilgis siekia 230 metrų. 1984-aisiais pastatytas laivas talpina beveik 1 300 keleivių. Laivas frachtuojamas Vokietijos kelionių agentūros ir kruizinių laivų operatoriaus „Phoenix Reisen“.

Laivas rugpjūčio 11 dieną išplaukė iš Kylio Vokietijoje, lankėsi dviejuose Švedijos uostuose, Helsinkyje Suomijoje, taip pat buvo užsukęs į Taliną Estijoje. Išplaukęs iš Klaipėdos kruizinis laivas „Artania“ dar švartuosis Lenkijoje ir Danijoje.

Iš viso kruiziniu laivu „Artania“ plaukia 677 keleiviai, didžioji dauguma, net 663 iš Vokietijos, 8 turistai iš Austrijos, 3 iš Nyderlandų ir po vieną turistą iš Italijos, Šveicarijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Vyriausiam kruizinio laivo keleiviui 95-eri, jauniausiam 12 metų.

Klaipėdos uostą kruizinis laivas „Artania“ paliks šiandien 20 valandą.

Šaltinis KVJUD

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt