Laukiama išskirtinių naujo Uosto direkcijos pastato architektūrinių idėjų

2021 08 11


558

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija paskelbė naujo įmonės administracinio pastato ir kruizinių laivų terminalo projektinių pasiūlymų tarptautinį konkursą. Dėl išskirtinės vietos bei architektūrinių sprendimų tikimasi, kad naujasis pastatas, o kartu ir būsimasis kruizinis laivų terminalas taps Klaipėdos uosto simboliu, atspindinčiu jūrinį identitetą.

„Atlikome skaičiavimus bei vertinimus dėl dabartinio administracinio pastato, kuris statytas dar 1980 metais, kapitalinio remonto. Akivaizdu, kad lėšos remontui būtų milžiniškos, tad buvo nuspręsta statyti naują, visus šiuolaikinio pastato reikalavimus - ne tik energinius, bet ir darnumo, išmanumo bei ergonomikos kriterijus atitinkantį. Mūsų lūkestis, kad naujas pastatas būtų funkcionalus – čia bus sutelktos ir uosto kapitono tarnybos, o taip pat išskirtinis, taptų puošmena bei duotų impulsą naujai uostamiesčio architektūrai“, – sako Algis Latakas, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto  direkcijos generalinis direktorius.

Administracinis pastatas numatomas centrinėje miesto dalyje greta vystomos „Memelio“ miesto teritorijos. Čia yra planuojamas ir dar vienas kruizinių laivų terminalas. Pasak A. Latako, išskyrus pandeminį laikotarpį, Klaipėda neturi užtektinai vietos kruiziniams laivams švartuoti.

Paskelbto konkurso tikslas yra nustatyti konkurso laimėtoją, kuris pasiūlys tinkamiausius projekto sprendinius, atitinkančius urbanistinius, architektūros ir funkcinius aspektus bei kitus reikalavimus. Uosto direkcija su konkurso I vietos laimėtoju sudarys pirkimo sutartį, pagal kurią bus rengiami projektiniai pasiūlymai, techninis, darbo ir interjero projektai.

Konkurso dalyviams yra keliami uždaviniai išnagrinėti sklypo užstatymo galimybes, sukurti geriausią architektūrinį–urbanistinį sprendinį, tinkantį įgyvendinti projektuojamame sklype ir atitinkantį projektuojamai teritorijai bei statiniams galiojančius reglamentus, planuojamą programą bei kokybiškos architektūros principus. 

Dėl objekto išskirtinės vietos pastatas bus puikiai matomas Klaipėdos miesto urbanistinėje panoramoje, neliks nepastebėtas įplaukiančių ir praplaukiančių laivų, jį bus galima stebėti ir iš Kuršių nerijos pusės. Tikimasi, kad bus suprojektuotas išskirtinės architektūros pastatas, atitinkantis urbanistinio integralumo principus, savo architektūra išsiskirsiantis iš esamos aplinkos bei sukursiantis jungtis su esama visuomeninių erdvių sistema, išsaugant miestui ir visuomenei svarbius vizualinius–erdvinius koridorius ir apžvalgos taškus.

Taip pat konkurso dalyviai turės pateikti sprendimą, kaip sukurti patrauklią kruizinių laivų terminalo viešąją erdvę.

Šiame konkurse pirmas tris vietas užėmusiems dalyviams bus skiriamos premijos: I vietos laimėtojui bus skiriama 9000 Eur, II – 7000 Eur, III – 5000 Eur premija.

Pateiktus darbus vertins kompetentinga komisija, kurią sudarys Uosto direkcijos, miesto ir architektų bendruomenės atstovai.

Projektinių pasiūlymų laukiama iki šių metų spalio 21 dienos.

Šaltinis KVJUD

 

Žurnalas JŪRA leidžiamas nuo 1935 m.

Tarptautinis verslo žurnalas JŪRA MOPE SEA leidžiamas nuo 1999 m.

Pirmasis Eurazijoje leidžiamas keturiomis kalbomis: anglų, kinų, rusų, lietuvių


Adresas:

Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“
Minijos g. 93
, LT-93234 Klaipėda, Lietuva
Tel./faks. +370 46 365602
El.paštas: news@jura.lt
www.jura.lt

 


Leidėjas:

UAB Jūrų informacijos centras


Žurnalas „JŪRA“ leidžiamas nuo 1935 m.
Tarptautinis verslo žurnalas „JŪRA MOPE SEA“ leidžiamas nuo 1999 m.

ISSN 1392-7825

2017 © www.jura.lt